יום עיון - חוזרים ל"יום הים"
על דגים, דייגים ומה שביניהם
רביעי, 21.05.25, 09:00
להרשמה ליום העיון באולם לחצ.י כאן
להרשמה ליום העיון בזום לחצ.י כאן
לפרטים נוספים:
046030800המוזיאון הימי הלאומי אגף הדיג המכון לחקר ימים
מוזיאוני חיפה משרד החקלאות ואגמים לישראל
יום עיון
יום רביעי | 21.05.25 | 9:00 - 15:00
בזיקה לתערוכה
משחר ימיה של האנושות ועד ימינו, בכל רחבי העולם, הים הוא מקור חיים חשוב. הדיג, אשר לו נודעת חשיבות עצומה לתזונת האדם ולפרנסתו, השפיע על עיצוב סביבת החיים האנושית – על התהוותם של כפרי דייגים וערי נמל, על התנועה בין החוף והים, על אופיים של הרציפים והשווקים ועוד.
עם המעבר לדיג תעשייתי בעת המודרנית התערערה הבריאות האקולוגית של הדגה. דיג יתר,
עלייה במחירי הדגה והתמעטות אוכלוסיות רבות של דגים - כל אלו מעוררים כיום דיון ציבורי ער ביחס לדיג. האם נדע למצוא את האיזון בין צורכי אוכלוסיית העולם בחלבון זמין ואינטרסים כלכליים של תעשיינים לבין ההכרח לשמור על הטבע הימי? האם נצליח לשמר את מורשת הדיג בר־הקיימא וניקח אחריות להמשך קיומו של הים כמקור חיים? ומה בין הים לצלחת? כיצד מתפתחת הקולינריה המקומית ומה הכוחות המשפיעים על מנות הדגים שאנו פוגשים במסעדות?
בזאת ועוד נעסוק ביום העיון השנתי, המתקיים זו השנה הרביעית, כחלק מחידוש מסורת חגיגות
"יום הים", שהייתה נהוגה בישראל ובתפוצות מאמצע שנות ה־30 עד אמצע שנות ה־50 של המאה החולפת. מדי שנה מוצגות במסגרת יום העיון נקודות מבט שונות – אזרחיות ולאומיות, מחקריות ומעשיות, היסטוריות ועכשוויות - בניסיון להבין את מקומו וחשיבותו של המרחב הימי בהוויה הישראלית.
תוכנית יום העיון:
09:00 | התכנסות וכיבוד קל
09:30 - 10:50 | מושב ראשון: קווים לדמותה של מורשת הדיג הישראלית
מנחה:
עדי שלח, אוצרת המוזיאון הימי הלאומי
ברכות:
יותם יקיר, מנכ"ל מוזיאוני חיפה
אביהו האן, סגן ומ"מ ראש עיריית חיפה
פרופ' אהוד גלילי, ארכיאולוג ימי, אוניברסיטת חיפה // דיג ודייגים בתקופות קדומות: ממצאים נדירים מחפירות תת־ימיות מול חופי ישראל
פרופ' קובי כהן הטב, המחלקה ללימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה ע"ש מרטין (זוס), אוניברסיטת בר־אילן // שיתוק־ביסוס־שליטה: הדייגות היהודית בארץ-ישראל בתקופת המנדט הבריטי
לוי אורנוי, מוותיקי הדייגים בישראל // עדות אישית מעשרות שנות עבודה בדיג מסחרי
ד"ר דני גולני, הדיג הישראלי לאורך השנים, בדגש על דיג המכמורת
10:50 - 11:15 | הפסקת קפה
11:15 - 12:50 | מושב שני: דגים או דייגים? או איך עושים דיג בר־קיימא בישראל
מנחה:
אלון זס"ק, מנכ"ל המכון לחקר הימים והאגמים בישראל
אלון רוטשילד // מנהל תחום המגוון הביולוגי, מנהל “החצי הכחול”, החברה להגנת הטבע // מ"מערב פרוע " לים בריא ובטוח
ד"ר אורן סונין // מנהל תחום דיג, אגף הדיג, משרד החקלאות וביטחון המזון // ניהול ממשק דיג
שמקיים באמת
ד"ר ניר שטרן // המכון לחקר ימים ואגמים // ניטור דיג ודגה – פיתוח כלים עבור רגולציות
מבוססות מדע
פאנל: המשכיות מורשת הדיג מול שימור הסביבה הימית
מנחה הפאנל:
יותם יקיר, מנכ"ל מוזיאוני חיפה
בהשתתפות:
- אלון רוטשילד // החברה להגנת הטבע, מנהל תחום המגוון הביולוגי, מנהל “החצי הכחול”
- יגאל בן ארי // רשות הטבע והגנים, מנהל היחידה הימית
- ד"ר ניר שטרן // המכון לחקר ימים ואגמים לישראל
- ד"ר שבי רוטמן // חוקרת דגים ואוצרת אוסף הדגים, מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט, אוניברסיטת תל אביב
- גיל ססובר // יו"ר איגוד הדייגים בישראל
- ד"ר אורן סונין // מנהל תחום דיג, אגף הדיג, משרד החקלאות וביטחון המזון
- רפי כהן // דובר עמותת י.ע.ד. לקידום הדיג הספורטיבי ושמירת הסביבה הימית.
12:50 - 13:30 | הפסקת צהרים
הציבור מוזמן לבקר בתערוכה "דגים ודייגים" ובשאר התערוכות במוזיאון.
13:30 - 14:45 מושב שלישי: קולינריית הדגים בישראל
מנחה ועורכת הפאנל: עוה"ד רוית דנינו, אשת קולינריה ומשפט
שיחה על אודות הקולינריה מבוססת הדגה והביטוי לה במסעדות שף; על העדפות קהל הסועדים הישראלי, על מגזריו ועדותיו, והתמורות שחלו בהן; על הקשרים בין השפים לבין הדייגים ועוד.
שיח שפים ומסעדנים בהשתתפות:
איתי קושמרו - שף בעלים, מסעדת AKA, תל אביב
זהר מרון שמואלי, שותפה מייסדת ואחראית קולינרית בקבוצת שמואלי - קלארו תל אביב, קלארו לונדון, מערבה
מהדי עודה - שף בעלים, מסעדת קפריא, טמרה, דור שלישי למשפחת סוחרי דגים
- טל פייגנבאום, שף המסעדות קלארו תל אביב וקלארו לונדון
*ייתכנו שינויים בתוכנית.
פרטים נוספים
ההשתתפות ללא עלות, בהרשמה מראש.
להרשמה ליום העיון באולם לחצ.י כאן | להרשמה ליום העיון בזום לחצ.י כאן
המוזיאון הימי הלאומי, דרך אלנבי 198, חיפה